Rendezvények

A múzeumban az állandó kiállítások és az időszaki kortárs képzőművészeti kiállítások mellett rendszeresen számos múzeumi (kulturális, képzőművészeti, tudományos-ismeretterjesztő) rendezvény kerül megrendezésre.

Továbbá intézményünk évente, ismétlődő jelleggel kapcsolódik a hagyományosan megszervezett országos múzeumi és közművelődési- kulturális rendezvényekhez. (Például a: Magyar Kultúra Napja, Költészet Napja, Madarak és Fák Napja, Múzeumok Éjszakája és Múzeumok Őszi Fesztiválja, Kulturális Örökség Napok, Magyar Festészet Napja stb.)

Kiállításaink:

„Ezerarcú Balaton” természetvédelmi kiállítás

„Így éltünk Pannoniában” helytörténeti gyűjtemény

Képzőművészeti időszaki kiállítások: (havonta változik; aktuális: lsd. a címlapon)


Soron következő rendezvényeink:

  • Szeptember 16-17.: A Kulturális Örökség Napjai

Sok éve már, hogy a Fonyódi Természetvédelmi és Helytörténeti Gyűjtemény először csatlakozott a rendezvényhez, amelyet az épület szabad és ingyenes látogathatóságának biztosítása mellett különféle, az aktuálisan megadott témákhoz kapcsolt programokkal is színesebbé, érdekesebbé tesz. Az egykori Velics villa ma múzeumi gyűjteményként működik. Az itt látható állandó kiállítások mellett rendszeresen szervezünk képzőművészeti kiállításokat is. Nagy hangsúlyt fektetve a kortárs művészet alkotóinak bemutatkozására, bemutatására.
A Kulturális Örökség Napjainak alkalmából szeptember 16-án 17 órakor Szövényi Barnabás fiatal fonyódi fotográfus és a Kapos Art Képző- és Iparművészeti Egyesületének ifjúsági tagozatának tagja első alkalommal mutatkozik be nálunk: természetfotóit láthatják az érdeklődő látogatók.
Másnap, szeptember 17-én, vasárnap 16 órakor a Reformáció emlékévének alkalmából régi Bibliákat mutatunk be, amelyekről Halász Noémi református lelkipásztor tart előadást.

Az esemény mindkét napján ingyenes belépéssel, 11.00 és 14.00 órakor tárlatvezetéssel várjuk vendégeinket!

A Kulturális Örökség Napjai Magyarországon:

1999-ben a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma megbízta a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Társadalmi Kapcsolatok Igazgatóságát (akkori nevén Országos Műemlékvédelmi Hivatal Nemzetközi és Társadalmi Kapcsolatok Főosztályát), hogy szervezze meg a rendezvényt. Ezt a koordináló munkát azóta is a hazai műemlék- és örökségvédelem központi intézménye végzi. Hangsúlyozandó tehát, hogy a nemzeti koordinátorok, mint ahogy nevükben is szerepel, csak koordinálják az eseményt, az igazán nagy feladat az objektumok tulajdonosaira, működtetőire, kezelőire hárul, mivel ők vállalják, hogy a nagyközönség számára hozzáférhetővé tegyék értékes, szép épületeiket, gyűjteményeiket.

  • Szeptember vége - november eleje: Múzeumok Őszi Fesztiválja

Szeptember 29-én, péntek 14:30-kor:

A tengeri-hántás Arany János nyomán: kukoricafosztás a valóságban. (Néprajzi foglalkozás a múzeumban).

Október 7. szombat 14 óra, kikötő/hajóállomás

Madármegfigyelés: „Vonuló madarak ősszel a Balatonnál.” (Rossz idő esetén a Múzeumban)

Október 21. szombat 17 óra

Kiállításmegnyitó: Kézműves alkotások az ősz jegyében - kiállításmegnyitó és kézműveskedés

Október 27. vagy 28. este 19 óra ( az időjárástól függően!)

Csillagászat: „A csillagos égbolt csodái októberben, novemberben.”

Közreműködő: Nagykanizsai Amatőrcsillagász Egyesület

November 11. szombat 15 órától

Felkészülés az itthon telelő madaraink védelmére: családi madáretetőkészítés.